Hrvat moli carinu za rakiju

Ovim vas putem molim da mi se odobri peći jedno 300 litara rakije godišnje, jer su to moje vlastite potrebe, napisao je jedan građanin Carini u jedinstvenom pismu…

Po ulasku u Europsku uniju, svoj su danak prisiljeni dati i oni koji primjerice rakiju peku isključivo za osobne potrebe. Njih zakon sada prepoznaje kao male proizvođače te se kao takvi moraju prijaviti nadležnoj ispostavi Carinske uprave.

Mali proizvođač smije proizvesti 20 litara čistog alkohola po kućanstvu, iliti 50 litara rakije. Za svako prekoračenje plaća se trošarina i to u iznosu od čak 53 kune po litri, piše AgroKlub.

Mnogi su vrlo nezadovoljni takvim stanjem stvari, pa se na različite načine žale Carinskoj upravi. Jedan od njih je i mali proizvođač rakije iz Moslavine čije se pismo Carini počelo širiti društvenim mrežama jer je jednostavno urnebesno.

Donosimo ga u cijelosti:

Poštovani, duboko sam iznenađen odlukom da se smije peći samo 50 litara rakije godišnje za vlastite potrebe. Ne znam tko je pisao takva pravila, valjda neki koji sjedi tamo u Briselu, ali takva odluka nije normalna. Ona će nas gurnuti u propast, jer ćemo morati kupovati ona stranjska pića sa samo 40% alkohola. Pa recite vi meni, bi li vama bilo dovoljno 50 litara rakije godišnje? Za vaše vlastite potrebe? To vam ispada jedno deci i pol rakije po danu, a to nije niti za lijek!!! To je za one balavce, a svakom pravom Hrvatu sve ispod 300 litara se ne računa.

Ja sebi inače ispečem oko 300 litara godišnje – malo da ja imam svaki dan za sebe, malo da počastim prijatelje kada mi dođu. S time mi žena pere prozore, koristim je kao antifriz, a ako ponovo počnu rasti cijene gorive, voziti će i Jugo na nju. Ako mi dođu vaši inspektori, i njih ću počastiti, i svakome od njih dati po jednu litru da imaju za doma. Ako im je to malo, dati ću im još jednu, i još jednu.

Ja rakiju ne prodajem, ali za nju živim, pa vas ovim putem molim da mi se odobri peći jedno 300 litara, ma za svaki slučaj 400 litara rakije godišnje, jer su to moje vlastite potrebe. U protivnom, spreman sam ići na sud da dokažem svoje potrebe.

image

Ajde uzdravlje!

Radi li se o ‘lažnjaku’ ili pravom pismu, procijenite sami. Nama izgleda prilično legitimno. Naravno, ime i adresu čovjeka smo zamaglili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2022 lollygag - WordPress Theme by WPEnjoy